Veelgestelde vragen
Algemeen
Als u naar de praktijk belt om een afspraak te maken of advies te vragen stelt de assistente u een aantal vragen. Zij doet dit om de ernst van uw klacht in te schatten en dan te kunnen bepalen wanneer en door wie u het beste geholpen kan worden of dat ze zelf een advies kan geven. Ook kan ze zo bepalen hoeveel tijd ingepland moet worden. Dit wordt triage genoemd. Onze assistentes zijn hier goed in opgeleid en worden regelmatig bijgeschoold. Sommige mensen ervaren deze vragen als vervelend maar met de volgende 2 voorbeelden willen we het nut en de noodzaak uitleggen:
- Een mevrouw van 55 jaar belt naar de praktijk en vraagt om een afspraak voor de volgende dag. De assistente vraagt wat de klachten zijn. Ze blijkt wat maagpijn te hebben. De assistente stelt nog een aantal vragen waardoor ze vermoedt dat het ook een probleem met het hart zou kunnen zijn. De patiënt wordt direct beoordeeld door de huisarts en doorgestuurd naar het ziekenhuis waar inderdaad blijkt dat ze een hartinfarct heeft gehad. Door het stellen van de vragen is dus het missen van een hartinfarct voorkomen.
- Een moeder belt over haar kindje van 2 jaar met koorts. De assistente stelt een aantal vragen om onderscheid te maken tussen een onschuldige virale infectie of een ernstigere oorzaak waarvoor ze op het spreekuur moet komen. Na het stellen van de vragen wordt het duidelijk dat er geen alarmsignalen zijn en dat alles op een onschuldige infectie duidt. De assistente geeft adviezen over de koorts en legt uit wanneer de moeder terug moet bellen en vraagt of ze tevreden is met het advies. De moeder is gerustgesteld en blij met de adviezen. Ze weet nu wat ze moet doen en waar ze op moet letten. De gestelde vragen en het advies worden altijd nog nagekeken door de huisarts die eventueel nog zelf kan bellen en aanvullende vragen stellen of alsnog besluiten dat iemand op het spreekuur moet komen.
Goede medische zorg staat bij ons voorop. Veel patiënten zijn nog gewend dit altijd van dezelfde huisarts te krijgen. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Dit begrijpen wij en proberen wij ook zo goed mogelijk te bieden. De tijden zijn echter wel veranderd. Huisartsenpraktijken voeren steeds meer taken uit die vroeger in het ziekenhuis werden gedaan: kleine chirurgische ingrepen, spiralen plaatsen, chronische zorg bij suikerziekte en COPD, zorg in de laatste levensfase. Patiënten ervaren dit als heel prettig: ze hoeven hiervoor niet meer naar het ziekenhuis. Het betekent wel dat het tijd kost en dat niet alle zorg meer door één en dezelfde huisarts gedaan kan worden. Wij werken daarom samen met 2 andere huisartsen en huren bij drukte of vakanties ook wel eens een extra arts in. Deze artsen kunnen dezelfde medische zorg leveren als uw eigen huisarts. Door het werken met meer artsen kunnen wij ook gebruik maken van elkaars kennis en kunde om tot de beste zorg te komen voor u.
Wij streven ernaar om het spreekuur op tijd te laten lopen. Huisartsenzorg is echter niet altijd voorspelbaar. Soms komt er een probleem ter sprake wat meer tijd vraagt dan er ingepland is of komt er een spoedgeval tussendoor. Als u zich meldt aan de balie voor de afspraak probeert de assistente aan te geven hoe lang de wachttijd ongeveer is. Probeer zelf bij het maken van de afspraak ook rekening te houden met de duur van het consult (standaard is dan 10 minuten). Als u denkt dat uw probleem meer tijd vraagt geef dit dan aan bij de assistente zodat extra tijd ingepland kan worden. Verder helpt het u en ons als u 1 klacht per consult bespreekt. Deze klacht kan dan goed behandeld worden door de dokter. Bij meerdere klachten loopt het makkelijk uit en krijgen niet alle klachten de aandacht die ze verdienen.
Sinds de overname van de praktijk in 2014 is er al veel gebeurd: we zijn verhuisd naar een nieuwe moderne praktijk, we hebben nieuwe zorgprogramma’s opgezet voor COPD, hart en vaatziekten en ouderenzorg, er werkt een POH-GGZ in de praktijk en we investeren in opleiding en scholing van ons personeel. Ook leiden we sinds 2017 artsen op tot huisarts. We begeleiden co assistenten en ook worden er doktersassistentes in onze praktijk opgeleid. In 2018 is de praktijk geaccrediteerd. Dit houdt in dat we de praktijk op kwaliteit en patientveiligheid doorlichtten en waar nodig verbeteringen aangebracht hebben. Dit alles voor zo goed mogelijk zorg aan u als patiënt.